ORAR
Luni-Vineri: 08:00 - 20:00
TELEFON
0264 402 574
Meniu
ORAR
Luni-Vineri: 08:00 - 20:00
TELEFON
0775 513 038

TIMIDITATEA ȘI EVITAREA

Colegul tău de cameră se roagă de tine să mergeți împreună la o petrecere. Nu faci altceva decât să înveți, spune el. Îi spui că ți-ar face mare plăcere să cunoști oameni noi, dar te simți prost la petreceri. De fapt, tu te simți prost oriunde. Dacă profesorul îți cere opinia în clasă, roșești și te uiți numai în caiet. Dacă reușești să scoți un răspuns, trebuie să îți ceară să vorbești mai tare. Întotdeauna ești bine pregătit. Dar dacă ai înțeles greșit ce te-a întrebat? Toți elevii din clasă vor crede că ești un prost. Se vor întreba dacă meriți să fii în clasa lor. Iar la petreceri e și mai rău. Niciodată nu știi ce să spui. Nu știi să dansezi. Hainele tale sunt probabil complet lipsite de stil. Te simți pe dinafară. Și simți că te pierzi complet dacă ești lăsat de unul singur, să sprijini peretele.

Mulți oameni sunt timizi din fire. Ai fost probabil un copil tăcut și înclinat să te ascunzi de oamenii pe care nu-i cunoșteai. Preferai să stai în spatele clasei, să te joci singur în pauze și să eviți să atragi atenția asupra ta. Aveai emoții cînd era să îți faci prieteni noi, gravitând în jurul altor copii care, ca și tine, erau tăcuți și nu cereau nimic. Te simțeai bine doar acasă, împreună cu familia ta. Pe măsură ce creșteai, te țineai departe de provocări și ocazii, preferând să stai într-un mediu în care te simțeai sigur, înconjurat de oameni care te cunoșteau. Ideea de a pleca din oraș și a te înrola în armată sau de a te înscrie la o facultate putea părea tentantă pentru alții, dar ție îți provoca emoții. Ce așteptau ceilalți de la tine? Ce se va întâmpla dacă nimeni nu te va plăcea?

Descrierea se aplică unuia din zece oameni. La cealaltă extremă se află indivizăă care sunt sociabili în mod natural, aventuroși și dornici de atenție. Temperamentele noastre provin în mare parte din genele noastre. Aceste trăsături tind să fie împărtășite de gemenii identici, spre exemplu, iar părinții observă stiluri sociale diferite la copiii lor, încă de la naștere. Unii bebeluși și sugari sunt în mod vădit deschiși și curioși, în timp ce alții sunt timizi. Este firesc pentru cei mai mulți dintre sugari să se teamă de persoanele străine.

Dar temperamentele se pot schimba. Poți învăța un copil timidsă se simtă mult mai sigur pe el în situații neobișnuite, în timp ce un copil mai însuflețit poate deveni descurajat de critica și pedepsele constante. Unii copii devin tăcuți, inhibați și vigilenți în urma abuzurilor. Copiii crescuți în instituții pot fi mult mai relaxați și afectuoși cu persoanele străine. Așteptările culturale pot influența și ele dezvoltarea personală, străinii vor fi tratați cu căldură sau prudență, copiii vor fi încurajați să fie lăudăroși sau umili, iar de la fete se așteaptă să fie mai curând modeste decât asertive.

Pentru unii oameni, timiditatea de-o viață este atât de excesivă și inhibantă, încât psihiatrii o denumesc tulburarea de personalitate evitantă. Dacă ai personalitate evitantă, timiditatea ta provine dintr-un sentiment de inadecvare. Simți că ești ciudat, neinteresant, incompetent și neplăcut. Eviți să stabilești relații cu ceilalți oameni pentru că te temi că nu te vor plăcea. Nu te duci la reuniuni sociale deoarece te temi că vei fi respins atunci când vei încerca să îți faci cunîștințe noi. Ți-ar plăcea foarte mult să ai o relație intimă cu cineva, dar nu știi cum să procedezi în mod sigur, pentru că a deveni intim cu cineva presupune să te expui și să îți asumi unele riscuri. Dacă te trezești dintr-odată în compania altora, te rușinezi și devii frustrat. Tinzi să te minimalizezi. Eviți să te oferi voluntar sau s te impui altora, fiindu-ți teamă că vei fi refuzat, ridiculizat sau criticat. La locul de muncă tinzi să fii solitar, să nu ceri nimic și să nu fii ambițios. Ai dintotdeauna sentimente de anxietate, inhibiții și depresie.

Unii oameni nu sunt timizi în mod natural, dar devin foarte neliniștiți în situații sociale, atunci când ajung la maturitate. Psihiatrii numesc aceasta tulburare de anxietate, ea tinzând să apară în ultimii ani ai adolescenței, sub formă de fobie socială. Aproximativ 2% din oameni suferă de fobie socială la un moment dat, deși doar unul din 10 manifestă unele simptome. Fobia socială este o teamă intensă de a fi examinat sau umilit în public. Spre deosebire de cei care suferă de tulburare de personalitate evitantă, realizezi că ești o persoană competentă și plăcută. Îți dai seama că temerile tale sunt exagerate și iraționale, dar devii oricum anxios. Te simți foarte neliniștit în prezența persoanelor pe care nu le cunoști. Dacă ți se cere să vorbești în clasă, să ții un discurs sau să participi la o petrecere, începi să te bâlbâi, să roșești, să tremuri și să transpiri sau să te blochezi. Este posibil chiar să ai un atac de panică. Începi să eviți petrecerile, adunările, sau îndatoririle de serviciu care implică să te intâlnești cu cineva sau să efectuezi ceva în fața altora.

Oamenii de știință nu știu ce anume provoacă fobia socială. Se pare că nu se transmite în familie. Nervozitatea temperamentală poate duce la temerea de a fi examinat, care interferează cu performanța, în ciclul spiralat al anxietății. Mutismul selectiv la copii poate fi o manifestare incipientă a fobiei sociale.

Multe alte tulburări psihice te pot duce la evitarea situațiilor sociale. Dacă suferi de tulburare de panică, poți deveni agorafobic, aceasta fiind teama de a te afla în locuri publice. Te temi că vei avea un atac de panică în public, chiar dacă te simți confortabil când ești printre oameni. Dacă ai fost traumatizat, poți să te temi să ieși în public, unde ai putea avea un flashback, sau îți poți reaminti evenimentele pe care încerci să le uiți. Dacă ai tulburare obsesiv – compulsivă, te temi că vei fi nevoit să îndeplinești niște ritualuri compulsive dacă te îndepărtezi de rutina zilnică. Dacă ești deprimat, nu te vei putea bucura de compania celorlalți, așa încât îți lipsesc energia și motivația de a pleca de acasă. Deși vei prefera să fii singur atunci când ai pierdut pe cineva, ritualurile de doliu te vor ajuta să petreci timpul alături de persoanele care țin la tine. Altfel, durerea ta se poate adânci, odată ce te izolezi și trăiești doar printre amintiri.

Abuzul de droguri poate cauza retragere socială, fie ca efect direct al intoxicației (de exemplu, letargia profundă cauzată de heroină), fie că ești mult prea preocupat să obții și să utilizezi drogurile, pentru a mai petrece timp în alte activități împreună cu prietenii tăi. Cu cît devii mai dependent de droguri, cu atât vei începe să petreci timpul numai împreună cu alți dependenți de droguri și îți vei abandona prietenii și familia.

În sfârșit, ciudățeniile sociale și dezinteresul pentru activitățile și relașiile sociale sunt caracteristici majore ale multor tulburări psihice cronice, care-i fac pe oameni să fie considerați ciudați. Dacă ai o tulburare de personalitate schizoidă, manifești un dezinteres total de a stabili relații cu ceilalti. Te vei implica doar în activități solitare și vei căuta ocupații care nu îți cer să interacționezi cu alți oameni. Dacă ai autism sau sindrom Asperger, îți e greu să apreciezi sau să îți pese de emoțiile umane obișnuite. Lipsindu-ți capacitatea de înțelegere a semnelor afective, îți va fi dificil să comunici cu ceilalți, făcând aceasta doar într-o manieră nefirească.

Dacă ai schizofrenie, vei avea simptome negative care te vor determina să îi înțelegi greșit pe oameni și să îți pierzi interesul pentru relaționarea cu aceștia. Esti apatic și ai foarte puține lucruri de spus. Reytragerea socială este simptomul cel mai cunoscut și manifestat pe termen lung al schizofreniei.

Cum să te adaptezi timidității

Cele mai multe cazuri de timiditate provin din frica față de situații sociale necunoscute. În tulburarea de personalitate evitantă, te temi să nu fii criticat, respins sau umilit. În fobia socială, te temi să nu fi judecat de ceilalți. În agorafobie, îți este frică să nu fii umilit în mod public, pierzându-te cu firea. Psihoterapia pentru fiecare dintre aceste boli începe cu identificarea temerilor care le provoacă. Psihoterapia pentru tulburarea de personalitate evitantă este cea mai provocatoare. Poate fi foarte dificil să schimbi un tipar de timiditate pe care îl ai de mult timp și o stimă de sine foarte redusă. Este posibil să fii reticent să ai încredere în terapeutul tău care, de fapt, este un străin care pare a te judeca. Terapia trebuie să decurgă încet, pentru a-ți da timp să înveți să accepți faptul că terapeutul tău nu va ajunge să te disprețuiască sau să te abandoneze după ce va ajunge să te cunoască. Treptat vei putea să accepți răspunsul lui profesional ca pe o unealtă pentru ameliorarea stării tale, și nu ca pe ceva care face judecăți asupra caracterului tău.

Terapia cognitiv-comportamentală este psihoterapia potrivită pentru fobia socială, agorafobie și multe alte tulburări de anxietate. Terapeutul, de obicei de formație psiholog, te va ajuta să recunoști faptul că temerile tale sunt exagerate și vei realiza că nu ești chiar atât de plictisitor, prost sau nebun, iar colegii tăi te consideră un lucrător competent. Vei afla și faptul că a avea un atac de panică în public nu e sfârșitul lumii. După această pregătire și după ce vei învăța tehnici de relaxare, te vei expune treptat situațiilor sociale de care te temeai înainte. Vei începe să capeți încredere în urma succesului obținut făcând aceste exerciții și vei începe să te bucuri de beneficiile ieșirii în societate și ale petrecerii timpului împreună cu colegii și prietenii.

Și medicația poate fi de folos în tratamentul fobiei sociale și al agorafobiei. S-a descoperit că medicamentele antidepresive, mai ales ISRS (Inhibitoarele Selective ale Recaptării Serotoninei) sunt eficiente pentru aceste boli, precum și pentru alte tulburări de anxietate. Combinația dintre medicație și terapia cognitiv-comportamentală va duce probabil la cea mai rapidă și susținută îmbunătățire a sănătății tale psihice.

Simptomele negative ale schizofreniei, inclusiv retragerea socială pot dispărea sub noua generație de antipsihotice.

Sursă: James Whitney Hicks. 50 de semne ale tulburărilor psihice. Ghid accesibil al simptomelor care țin de psihiatrie și ce ar trebui să știți despre acestea.

peruca, peruci, peruci germania, peruci femei, peruci dama, peruci sintetice, peruci par scurt, peruci par natural, peruci olx, peruci ieftine, peruci colorate, peruci barbati, peruci satu mare pantofi louboutin, pantofi valentino, pantofi casadei, poseta prada, geanta prada, sneakers giuseppe zanotti, valentino rockstud, geanta gucci, poseta gucci, pantofi gucci stomatologie satu mare, dentist satu mare, dentist, stomatologie, cabinet stomatologic, stomatologie preturi, stomatologie generala, stomatologie generala satu mare implanturi dentare baia mare, implanturi dentare satu mare, implanturi dinti satu mare repatriere decedati, repatriere pret, transport funerar, transport funerar international, servicii funerare, servicii funerare internationale, servicii funerare cluj, transport funerar cluj, coroane cluj wedding planning, organizare nunta, organizare evenimente, organizare botezuri, nunta cluj napoca, agentii evenimente, decor evenimente, firma evenimente
Acest site utilizeaza cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si anunturile, pentru a oferi functii de rețele sociale si pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de retele sociale, de publicitate si de analize informatii cu privire la modul in care folositi site-ul nostru. Acestia le pot combina cu alte informatii oferite de dvs. sau culese in urma folosirii serviciilor lor.

Statistici
Declaratie cookie-uri actualizata in data de 24.05.2019