Ecografia in primul trimestru de sarcina, in mod normal, in absenta unor antecedente particulare, este suficienta daca este efectuata o singura data intre 12 si 13 SA (saptamani amenoree). Inainte de 11 SA , este justificata efectuarea acesteia in caz de dureri, sangerari sau antecedente de sarcini extrauterine.

Pe cale abdominala sau endovaginala, prin ecografie se exploreaza cavitatea uterina pentru decelarea sacului gestational si a embrionului, cat si examinarea anexelor in cautarea unor mase latero-uterine.

Ecografia precoce inainte de 11 SA

Sacul gestional este vizibil pe cale endovaginala pornind de la o valoare a B HCG (hormonul sarcinii=gonadotropina corionic umana) de 1000-1500 UI, iar pe cale abdominala de la 2500 UI. In absenta embrionului, prezenta veziculei viteline ne asigura ca imagina observata este un adevarat sac gestational.

La 6 SA embrionul este vizibil si are o activitate cardiaca. Pentru a fii sigur de numarul de embrioni , este recomandat sa asteptam 7 SA, ecografie realizata cu sonda endovaginala.Datarea sarcinii se realizeaza masurand  lungimea cranio caudala  a embrionului, avand cea mai mare fiabilitate intre 7-11SA.

Embrion la 9,5 SA

In continuare se evalueaza uterul pentru decelarea unor malformatii uterine cat si calitatea miometrului in cautarea unor noduli fibromatosi. De asemenea se vor evalua anexele bilateral pentru vizualizarea ovarelor, in cautarea corpului galben de sarcina cat si a unor chisturi asociate. O sarcina extrauterina va fi intotdeauna suspectata in absenta sacului gestational intrauterin la o valoare a B HCG>1000 UI.

Ecografia de depistaj > 11 SA

Aceasta ecografie realizata in primul trimestru de sarcina, intre 11 SA- 13SA+6 zile, are ca obiective :

  • stabilirea numarului de embrioni
  • localizarea embrionului
  • evaluarea vitalitatii
  • efectuarea unor masuratori pentru stabilirea debutului sarcinii – datarea acesteia
  • efectuarea unui examen morfologic al embrionului
  • la dorinta pacientei, masurarea translucentei nucale si calcularea riscului combinat pentru depistarea precoce a anomaliilor cromozomiale fetale.

Embrion la 13 SA+3 zile